Festina Lente
Festina Lente

Conducerea pe timp de iarna!

   INFORMAȚII CARE ÎȚI POT SALVA VIATA!   

   CONDUITA PREVENTIVĂ IARNA   

Noțiuni întâlnite în acest material: pregătirea autovehiculului pentru iarnă și înainte de a pleca în cursă; informarea; semnificația codurilor de culori pentru menționari meteorologice; factori de risc; tehnici de conducere; derapajul; patinarea; înzăpezirea.

  1. 1.Pregătirea autovehiculului pentru iarnă se face de regulă în service auto.
ü  Echipează autovehiculul cu anvelope de iarna (de preferat noi);
ü  Verifică acumulatorul și instalația de încarcare a lui;
ü  Verifică bujiile incandescente;
ü  Verifică funcționarea instalației de încalzire a habitaclului și de spalare a geamurilor;
ü  Verifică închiderea portierelor, precum și o inspectie generală a caroseriei;
ü  Verifică dotarile specifice: racletă, perie pentru zăpadă, lanțuri, lopată, cablu flexibil omologat pentru remorcare, cabluri pentru curent.
  1. 2.Înainte de a pleca în cursă se recomandă:
ü  Informează-te despre eventuale probleme care pot exista pe ruta care o ai de urmat (înzăpeziri, accidente, vânt puternic, etc.);
ü  Alimentează autovehiculul, dacă se poate umple rezervorul cu carburant  special de iarna;
ü  Aprovizionează-te cu: hrana, apa potabilă, medicamente, cafea, haine groase, pături.
  1. 3.Semnificația CODURILOR METEO:

ü  CODUL VERDE - înseamnă că nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase. Codul verde nu indică nicio precauţie particulară pentru perioada imediat următoare, dar nu implică o vreme frumoasă sau lipsa apariţiei în următoarele zile a unor fenomene meteorologice periculoase ce pot perturba diverse activităţi;

ü  CODUL GALBEN - se aplică în cazul acelor fenomene meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate) care sunt obisnuite pentru zona respectivă, dar care, temporar, pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Se recomandă urmărirea periodică a evoluţiei fenomenelor meteorologice pentru detalii cu privire la intensitatea fenomenelor în zilele următoare. Există risc de creşteri de debite şi niveluri;

ü  CODUL PORTOCALIU - se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate mare (vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger). Există risc de viituri pe râurile mici.

ü  CODUL ROȘU - se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase. Atunci când este anunţat codul roşu, înseamnă că sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger ). Există risc de viituri majore. Codul roşu va fi similar unei avertizări meteorologice, iar buletinele meteorologice emise de două ori pe zi (dimineaţa şi la prânz) expliciă fenomenele atmosferice, precizând evoluţia fenomenelor specificate, acoperirea spaţială a acestora, intensitatea şi durata lor.   (sursa: http://www.libertatea.ro)

  1. 4.Factori de risc în anotimpul rece:
ü  carosabil acoperit cu zapadă, gheaţă, polei când există pericolul derapajului;
ü  spaţiul de oprire al autovehiculului care se dublează sau chiar se triplează;
ü  stabilitatea transversală şi longitudinală se diminuează;
ü  partea carosabilă este mai îngustă;
ü  dificultăţi la plecarea de pe loc, viraje, oprire la punct fix;
ü  pietonii se deplasează cu dificultate, folosind de multe ori partea carosabilă.
  1. 5.Măsuri pentru contracararea factorilor de risc:
ü  reduceţi viteza în apropierea derdeluşurilor şi a patinoarelor improvizate! Oricând vă poate apărea în faţă un copil cu o săniuţă scăpată de sub control!
ü  nu subestimaţi dificultăţile impuse de condiţiile meteo!
ü  distanţa faţă de autovehiculele care circulă în faţă trebuie să fie mai mare pe drum alunecos, iar viteza de deplasare mai redusă, atât pentru a se evita coliziunea cu cei din faţă, cât şi pentru a nu fi obligaţi să frânaţi brusc, fapt care duce la derapare!
ü  pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!
ü  în zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur, astfel că nu se prea asigură la traversare!
ü  în condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână. Folosiţi cu precădere frâna de motor!
ü  pe porţiunile acoperite cu polei sau gheaţă este contraindicată executarea manevrei de virare concomitent cu frânarea!
inzapezit
  1. 6.Derapajul, patinarea, înzăpezirea:
ü  DERAPAJUL este pierderea aderenței în plan transversal de către roți și devierea de la traiectoria impusă prin poziția volanului.
Pentru redresare, se eliberează accelerația și se rotește de volan în așa fel încât în permanență roțile directoare să fie paralele cu axul drumului.
ü  PATINAREA este pierderea aderenței în plan longitudinal în zona de contact a anvelopei cu suprafața părții carosabile, roata se învârte pe loc.
Mișcați mașina înainte-înapoi fără a accelera, iar dacă metoda nu dă roade atunci presărați în zona de rulare material antiderapant (nisip, rumegus, etc.). Dacă nici această metodă nu dă randament, cereți ajutor pentru a fi tractat.

ü  ÎNZĂPEZIREA este împotmolirea în zăpadă, fiind imposibilă înaintarea.

Sfaturi:
- sună la 112 și nu intrați în panică;
- nu părăsi mașina și nu opri motorul;
- fă-te vazut și auzit: aprinde luminile de avarie, claxonează;
- atenție la teava de eșapament sa nu se blocheze și sa intre gaze de eșapament în habitaclu (cabină), preventiv ține un geam întredeschis pentru a intra oxigen;
- hidratează-te și protejează-te împotriva frigului, hrănește-te cu alimente dulci pentru a menține umiditatea cavității bucale.
7.  NU UITA!
  •   Iarna, particularităţile mediului influenţează negativ fiecare element component al sistemului circulaţiei rutiere (OM – VEHICUL – DRUM)!
  •  Nu acţionaţi brusc mecanismul de direcţie şi sistemul de frânare ale autovehiculului!
  •  Puteți fi surprins de sectoare de drum unde alternează zăpada, poleiul si drum uscat!
 

Echipa FESTINA LENTE vă urează DRUM BUN!